lördag 24 november 2012

Kolhydrater vs Fett: Triggar olika hormoner

Vad händer i kroppen vid intag av kolhydrater och fett. De båda energislagen triggar igång olika typer av hormoner i era kropp. Vissa är bra för fettförbräning/energiupptag och andra ger motsatt effekt.

Att ha kolhydrater som största energikälla
Äter ni en kolhydratrik måltid med snabba kolhydrater (pasta, potatis) ökar blodsockernivån snabbt i blodet. För att motverka detta ökar hormonet insulin i blodet till väldigt höga nivåer. Insulinet är ett hormon som öppnar celler så att de kan ta emot glykos (blodsocker). När cellerna inte behöver mer energi i form av glykos så omvandlas och lagras som fett i kroppen. Detta innebär att efter ett tag så kommer glykosnivån i blodet att vara lägre än när ni började känna er hungriga. Vilket då kan trigga igång att ni äter ännu mer snabba kolhydrater. Och så börjar det hela om igen. Äter ni väldigt lite kolhydrater eller kolhydrater med lågt GI-index så ökar inte insulinnivåerna i blodet lika mycket och det är bra!

Att ha fett som största energikälla
Att inta en fettrik måltid innebär att energiupptaget tar lite längre tid att ge energi till kroppen än om ni äter kolhydrater. Fettet triggar även hormonet serotonin som är ett aptitnedsättande hormon. Tar energin från måltiden slut så påbörjar en fettdriven kropp att bilda energi från kroppsfettet. Detta görs genom hormonet glykagon frigörs i kroppen. Detta hormon hämmas om ni äter kolhydratrik mat. Detta då insulinnivåerna ökar i blodet. Stress påverkar även så att detta hormon stannar av att produceras i kroppen. Vid stress tillverkar kroppen hormonet kortisol. Detta hormon börjar tillverka blodsocker av protein. Ökar blodsockret så ökar ju insulinnivån i blodet lika med att hungerkänslan ökar och ni äter mer än vad ni igentligen behöver. Energin som bildas från kroppsfett kallas ketoner. En del av energin i fettet används av cellerna i citronsyracykeln (glycerolet) och en del av fettet(Acetyl-CoA, som bildas i den så kallade fettsyracykeln) omvandlas till glykos i lever och njure för att sedan användas i glykolysen.

Energiinnehåll i kolhydrater och fett
Fett innehåller 9 kcal/gram och kolhydrater innehåller 4 kcal/gram energi. Detta innebär att den som äter en fettrik måltid inte behöver äta lika mycket som en som äter en kolhydratrik måltid! Dock så blir du tjock och fet om du äter lika stor portion fettrik som kolhydratrik måltid!
Genom att äta en fettrik mindre måltid håller du ner antalet kalorier men får samma energi innehåll.

Slutsats
Är målet att du ska gå ned i vikt och minska fettet i din kropp så ska du välja att äta mer fett än kolhydrater i dina måltider. Fett förbrukar fett genom att trigga de rätta hormonerna i kroppen! Du känner dig mättare under en längre tid.

Träna väl och ät rätt!
www.lofvendahls.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar