tisdag 27 november 2012

Träning, protein och vila

Träning

Kört ett pass idag och förkylningen vill inte släppa taget om min näsa . . . Springa till och från gymmet är verkligen bra för utvecklingen av muskler! Tränar du löpning ena dagen och styrka nästa så ger inte styrketräningen så mycket ökning utan det bästa är att löpa och gymma på samma dag. En del studier har gjorts på detta och där har resultaten visat att muskelutvecklingen var den samma eller bättre på den grupp som tränade löpning och gymmade under samma pass än på de som delade upp detta på olika dagar.

Vad gör protein för din kropp?

Det bygger upp dina muskler. Muskler består till största delen av protein. All vävnad och celler behöver det. Av protein bildas aminosyror. Kroppen behöver ca 20st. 9st av dessa är essentiella. Glutamin, cystein, arginine, ornitine, aspargin och tyrosin är exempel på icke essentiella amiosyror som kroppen kan tillverka själv. Essentiella aminosyrorna är: Isoleucin, leucin, lysin, threonin, metionin, tryptofan, fenylalanin, valin och histidin (för spädbarn). Exempel på vad aminosyror gör i kroppen: Tryptofan behövs för att tillverka hormonet serotonin. Och detta hormon (om vi minns från förra inlägget) hjälper till så att vi inte äter mer än vi behöver genom att tala om för hjärnan att vi är mätta.
Äter ni kött, fisk, ägg och mjölkprodukter så får ni i er alla typer av behövliga aminosyror. Är ni veganer så kan ni behöva äta sojabönor, kikärtor etc för att få i er lysin och linser för att få i er treonin tex.
Animaliskt protein anses fullvärdigt till skillnad mot vegetariskt protein som ofta brukar kallas lågvärdigt på grund av att du får i dig alla essentiella aminosyrorna om du äter kött och fisk.
Hormoner består primärt av protein. Och hormoner styr din kropp!

Vad gör vilan för din kropp?

En god natts sömn gör att er träning förbättras. Tillväxthormoner och testosteron ökar och dessa saker är ju bra för muskeltillväxt! Och så ökar hormonet serotonin! Och det är ju åter igen bra för att använda kroppsfett som energi! Dessutom så sänks era nivåer av kortisol och adrenalin som är muskelnedbrytande.
Dålig sömn gör att ni presterar sämre sämre, blir trötta och griniga mm

Träna väl och ät rätt!
www.lofvendahls.seInga kommentarer:

Skicka en kommentar