lördag 22 december 2012

Löparrunda, fettmätning och vad Gör B-vitamin i din kropp

Löparrunda
Tog en löparrunda i det tilltagande snövädret. Skönt att få lite frisk luft, var ju ett tag sedan jag löpte lite längre sträcka. Blev ca 5km och det kändes skönt! Lite slirigt på cykelbanorna.

Fettmätning och vattenmängd i kroppen
Fick en mätutrustning i julklapp som mäter fet % och vatten % i kroppen: Idag säger den 19,5% fett och 55,3% vilket betyder att jag ligger på gränsen till under normal
fet % och på normal vattenmängd i kroppen.
Målet blir att komma till 15% kroppsfett!

B-vitaminer och vad de gör för din kropp
B-vitaminer används bla till att skapa signalämnen som hjärnans celler använder för att prata med varandra. Här kommer B12, folat och B6 in och hjälper till att skapa de metylgrupper som används den processen. Dessa metylgrupper används även till att skapa lecitin, som används av cellmembranen för att fungera på ett tillfredställande sätt. Metylgrupper är även inblandat när det gäller att skapa kreatin som ligger lagrat i muskelaturen och används som snabb energi när du utför kroppsarbete. B12 och folat behövs även för att skapa delar i ert DNA. Både brist på vitamin B12 och folat leder till blodbrist, försämrat immunförsvar och förändringar i slemhinnorna.
B6 används även till kroppens omsättning av aminosyror. Brist på B6 kan orsaka svängningar i humör och påverka hjärnans funktion.
Både vitamin B1, B2 och niacin deltar i kroppens nerbrytning av kolhydrater och fett till energi. Specifikt för vitamin B1 är att det behövs för att bilda en av byggstenarna i cellernas DNA. Vitamin B2 behövs för att reparera antioxidanten glutation. Niacin behövs när kroppen reparerar skador i cellernas DNA.
Som ni ser så behövs B-vitamin för en hel del nyttiga saker i kroppen!
Träna väl och ät rätt!
www.lofvendahls.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar