onsdag 16 januari 2013

Fullt hus på gymmet! Musklers uppbyggnad


Vad ska man säga om att det verkar som att alla i hela Motala har tagit tag i sitt nyårslöfte, i år igen. . . Det var folk överallt i gymmet så det var bara att gilla läget och cruisa mellan de maskiner som fanns tillgängliga.
Det blev en del socialt snack då det var en del kändisar på plats.

Muskler
Är uppbyggda av celler som bildar muskelfibrer och sedan ihopsatt i olika kombinationer för att utföra olika saker i din kropp.
3 olika typer av muskler har vi i kroppen och 2 av dem kan vi inte styra med vår vilja. Dessa är hjärtmuskulaturen och glatt muskulatur som återfinns i tarmar, luftrör, blodkärl mm.
Den muskulatur som vi kan styra och som vi formar i gymmet eller på löprundan kallas skelettmuskulatur.
Skelettmuskel cellerna är uppbyggd av proteintrådar/fibrer. Det finns 2 olika slags proteintrådar: aktin och myosin som samarbetar i cellerna som muskeln är uppbyggd av och som används vid en muskelrörelse. En cell kan bli 30cm lång. Att muskler är uppbyggda av protein betyder att du måste ha protein i din dagliga kost för att musklerna ska kunna växa.
Muskelcellernas fibrer finns i 2 olika typer. Typ 1 och Typ 2. Typ 2 är sedan indelad i sin tur i 3 olika typer. uthållig, explosiv och en mitt emellan. Människor har olika mängd av varje typ och en del orkar springa flera mil medan andra kan lyfta extremt tunga vikter. Med mycket träning kan du få lite mer av en typ. Men det är i stort sätt omöjligt att en tanig uthållig människa ska få stora bulliga muskler utan att använda otillåtna preparat. Du är helt enkelt formad redan från födseln.
Mer om muskler och olika sorts träning i nästa inlägg!

Träna väl och ät rätt!

www.lofvendahls.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar