lördag 5 januari 2013

Mångsidig träning är bäst! Kolesterol vad är det?

Nu är ytterligare ett pass på nya året avklarat! Mat i magen och kroppen bara känns så där lagom seg som det ska kännas efter ett tungt pass på gymmet.

Mångsidig träning

Varför är mångsidig träning bäst? Jo för om du tränar olika t.ex. maskiner ett par gånger i veckan så lär sig aldrig kroppen att vara nöjd. Var på ett av frugans pass på Spartan häromdagen och de hade många bra multifunktionella övningar med kettlebells som jag kommer att köra hemma som komplement till min vanliga styrketräning i gymmet på Actic. Kommer även att lägga in något spinningpass på våren för att få upp lite flås bl.a.. En annan fördel med att växla maskiner och andra pass är att du kommer att bli mindre benägen av att bli skadad. Ligger du och tränar bara en sak hela tiden. Ta t.ex. löpning. Så kommer du förr eller senare att känna av rygg, knän mm och detta är p.g.a. att du tränar enformigt. Tränar du långdistans kan det även påverka dina steg och isättning då du blir trött och börjar hänga med överkroppen. Tränar ni lite rygg, mag och benmaskiner så löser det detta problem och ni kommer springa fortare och längre än vad ni gjort tidigare.

Kolesterol? LDL & HDL?

Kolesterol behövs i kroppen för att: bilda garvsyror, hormoner (bl.a. östrogen, testosteron och kortisol) och vitamin D. Kolesterol behövs även för cellernas väggar, och i nervcellerna. 
Levern producerar 2/3 av kroppens behov och resten kommer från maten vi äter. Omega-3 är bra att äta för att få högre HDL! Omega-6 sänker LDL. Det gör även Omega-3 men inte som Omega-6. Dock ska ni  äta mer Omega-3 för att få ett bättre förhållande mellan HDL och LDL. Omega-6/Omega-3 ska vara så lågt som möjligt.
HDL suger upp kolesterol från kärlväggarna och för mycket LDL i blodet lagras kolesterolet i kärlväggarna.

Vilket är det bra kolesterolet att ha? Och hur mycket ska du ha? 
HDL är det du ska ha mest av och minst av LDL. Totala Kolesterolen ska max ligga på 5mmol/liter blod och LDL ska vara max 3mmol/liter av dessa. 
Läs mer på Hälsosidorna 

Träna väl och ät rätt!
www.lofvendahls.se
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar